Chyba nie znam osoby, która raz na jakiś czas nie miałaby ochoty zjeść kalorycznego hamburgera. Nie ma frajdy, kiedy nie ma plamy na spodniach :) i nie ma frajdy, kiedy nie zrobi się go samemu. Nic prostszego...:).
Żeby przygotować naszego hamburgera potrzebujemy...
Składniki (na cztery porcje):
Hamburgery
- 400 g mięsa wołowego
- 1 biała cebula
- 2 lub 3 ząbki czosnku
- Przyprawy: sól, pieprz, chili, magi (przyprawa do zup i sosów), czerwona papryka
- Zimna woda
Warzywa i inne dodatki
- Sałata lodowa
- 1 pomidor malinowy
- 1 ogórek zielony
- 1 ogórek kiszony
- 1 mała cebula czerwona
- 4 plastry sera żółtego (polecam cheddar)
- 4 bułki pszenne z sezamem
- Sosy: majonez, ketchup, musztarda
Uwaga!
Do przepisu najlepiej jest użyć mięso w kawałku. Jeżeli nie mamy maszynki do mielenia, możemy kupić gotowe mięso mielone.
Mięso myjemy i kroimy na 2-3 cm kostki. Następnie mielimy je w naszej maszynie i odkładamy do miski.
.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihHzTSQa0FMYggkcGV19_DR3wwllYfKOuogdCSTMBYGhqSxwdN4NCjOqRdu9-lYvj6YHVWgQLLUzwlUQq-QZNmwldiT9vRlcQEMVzglPjGONrFkzOT1kLxJGBY8e3duZjYQvzQ0ndlsDc/s1600/09.11.2014+-+8)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiuOAI9HiWrnLTLyR3RJw1rxfd0v3-l3UQ6aONEaiVwjEVAsB2YvOcR8m0QaRz_puM1apnpV9KVMewrx6za6rlkEQKClHrMPiPeyaXTjYnq3lRNqmTlmXmsgmk7WKff3ySn8FMBRsctQP8/s1600/09.11.2014+-+6)
Do mięsa dodajemy posiekaną białą cebulkę, zmiażdżony czosnek, wodę (która świetnie połączy składniki) oraz przyprawiamy do smaku. Ja lubię pikantne burgery, dlatego nie żałuję nigdy chili i ostrej papryki oraz magi. Następnie formujemy z mięsa 4 hamburgery. Mięso smażymy około 5-6 minut z każdej strony. W zależności od tego jaki stopień wysmażenie preferujemy.
Gdy obrócimy nasze burgery podczas smażenia możemy położyć na nie żółty ser, aby lekko się rozpuścił.
Zanim zaczniemy smażyć mięso możemy przygotować warzywa. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórki oraz pomidora kroimy w plastry. Czerwona cebule kroimy w tzw. piórka. Wszystkie dodatki układamy na talerzu tak, żeby można było szybko złożyć naszego hamburgera, kiedy mięso będzie już usmażone.
W czasie kiedy będziemy smażyć mięso, rozgrzewamy piekarnik do 200-230 stopni i wkładamy na ruszt przekrojona bułkę. Podgrzewamy ją kilka minut, tak aby była ciepła i chrupiąca.
Składanie hamburgerów.
Gdy bułki mamy już ciepłe smarujemy je majonezem,układamy na spód bułki sałatę następnie kotlet (który możemy posmarować musztarda czy też ketchupem) i resztę dodatków. Przykrywamy górą bułki i... Gotowe!!! Smacznego :):):)
Do przepisu najlepiej jest użyć mięso w kawałku. Jeżeli nie mamy maszynki do mielenia, możemy kupić gotowe mięso mielone.
Mięso myjemy i kroimy na 2-3 cm kostki. Następnie mielimy je w naszej maszynie i odkładamy do miski.
.
Do mięsa dodajemy posiekaną białą cebulkę, zmiażdżony czosnek, wodę (która świetnie połączy składniki) oraz przyprawiamy do smaku. Ja lubię pikantne burgery, dlatego nie żałuję nigdy chili i ostrej papryki oraz magi. Następnie formujemy z mięsa 4 hamburgery. Mięso smażymy około 5-6 minut z każdej strony. W zależności od tego jaki stopień wysmażenie preferujemy.
Gdy obrócimy nasze burgery podczas smażenia możemy położyć na nie żółty ser, aby lekko się rozpuścił.
W czasie kiedy będziemy smażyć mięso, rozgrzewamy piekarnik do 200-230 stopni i wkładamy na ruszt przekrojona bułkę. Podgrzewamy ją kilka minut, tak aby była ciepła i chrupiąca.
Składanie hamburgerów.
Gdy bułki mamy już ciepłe smarujemy je majonezem,układamy na spód bułki sałatę następnie kotlet (który możemy posmarować musztarda czy też ketchupem) i resztę dodatków. Przykrywamy górą bułki i... Gotowe!!! Smacznego :):):)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz