środa, 12 listopada 2014

Kurczak w towarzystwie tagiatelle z cukinii.



Macie ochotę na szybki obiad? Polecam aromatycznego kurczaka na ostro z dodatkiem tagiatelle z cukinii i brokuła. Wyśmienicie pasuje do tego zestawu sos jogurtowy z czosnkiem i ogórkiem.

Składniki:
- jedna duża pierś z kurczaka
- czerwona papryka
- czerwona cebula
- duża cukinia 
- brokuł 
- mały ogórek zielony
- maly jogurt naturalny
- ząbek czosnku
- łyżka majonezu 
- oliwa/olej do smażenia 
- łyżka masła 
- przyprawy: sól, pieprz czarny, przyprawa "złocista" do kurczaka, chili, vegeta

Zacznijmy od mięsa... Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i czyścimy z wszelkich błonek. Kroimy 
w cieńkie paski (nie muszą być równe;)) i wrzucamy do miski. Cebulę siekamy, paprykę kroimy
w kostkę i dosypujemy do kurczaka. Przyprawiamy mięso przyprawą do kurczaka, solą, pieprzem, chili oraz vegetą. Dodajemy olej/oliwę i wszystko mieszamy w misce. 
Brokuła wrzucamy do garnka z gorąca wodą. W tym samym czasie możemy wrzucić naszego kurczaka na rozgrzaną patelnię. 

Tagiatelle z cukinii można zrobić bardzo szybko. Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i za pomocą obieraczki do warzyw tworzymy nasze tagiatelle. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukinię 
i przyprawiamy sola i pieprzem. Tagiatelle najlepsze jest al dente (około 7 minut na patelni).
Sos jogurtowy - do miski wlewamy jogurt, wciskamy ząbek czosnku, ścieramy ogórek zielony, doprawiamy łyżką majonezu, solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce.
Wszystko wykładamy na talerz i...gotowe! Smacznego :)!




4 komentarze:

  1. Polecam!!! Przepychota!!! :-D :-D :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przygotowałam to danie dla moich gości. trzeba było zobaczyć ich miny!!! Byli zachwyceni. Ja też. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam!!! Sprawdza się zawsze :) na różne okazje, kolację ze znajomymi bądź we dwoje ;) obiadek z tatusiem hihihi jest przepyszne a zarazem inne od codziennych dań :)

    OdpowiedzUsuń