niedziela, 16 sierpnia 2015

Makaron razowy z zielonym pesto.

Przepisy na szybkie dania obiadowe, kolację czy też lunch są bezcenne. Dziś przepis na makaron z zielonym pesto. Smaczny na ciepło i na zimno. Pesto oczywiście możemy przygotować sami... Ale wtedy wiąże się to z tym, że danie nie jest już takie szybkie do przygotowania. Nie uważam, żeby używanie w kuchni produktów gotowych, półproduktów było przestępstwem. Oczywiście, większa satysfakcja jest wtedy, kiedy danie od A do Z przygotujemy sami, lecz jeśli ogranicza nas brak czasu czy ochoty na długie stanie w kuchni... Radzimy sobie inaczej :).



Składniki:
- 5 łyżeczek pesto
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 4 łyżki startego parmezanu (lub innego sera tego typu)
- makaron 200 g (ja użyłam makaronu razowego - świderki, ale może być inny)
- pieprz

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Ja lubię al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy posiekany czosnek. Smażymy go kilkadziesiąt sekund i dodajemy odcedzony wcześniej makaron. Smażymy około 3 minuty lekko mieszając. Dodajemy parmezan. Po chwili dorzucamy pesto i mieszamy. Możemy doprawić jeszcze pieprzem. Po kilku minutach danie jest gotowe. Podając możemy jeszcze opruszyć parmezanem.
Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz