Ratatouille (ratatuj) jest to jarska
potrawa pochodzenia francuskiego. Danie to opiera się na składnikach
warzywnych, przede wszystkim na cukinii, papryce, cebuli i pomidorach.
Świetnie smakuje na ciepło, jak i w formie przekąski na zimno. Danie
jest lekkie, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na lato.
Świetnie smakuje z kaszą jaglaną, kaszą kuskus lub chrupiącą grzanką.
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża czerwona papryka
- 2 czerwone cebule
- puszka kukurydzy
- 3 ząbki czosnku
- 3 pomidory (najlepiej malinowe)
- sól, pieprz, ostra/słodka papryka
- sos sojowy
- oliwa do smażenia
Wszystkie
warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Siekamy w kostkę i układamy w
osobnych naczyniach: cebulę, paprykę, pomidory. Cukinię kroimy na
talarki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej
cebulę i czosnek (aż się lekko zeszkli). Następnie dodajemy paprykę,
pomidory, po chwili wrzucamy cukinię i odcedzoną kukurydzę. Przyprawiamy
solą, pieprzem ostrą papryką (lub słodką, jeżeli nie lubimy ostrych
potraw) i wlewamy około 2 łyżek sosu sojowego.
Całość podsmażamy mieszając od czasu do czasu, aż do momentu kiedy cukinia zrobi się miękka.
Kaszę
kuskus wsypujemy do miski i zalewamy ją gorącym bulionem (proporcje
1:1, szklanka kaszy: szklanka bulionu). Po kilku minutach kasza jest
gotowa do spożycia. Wykładamy kaszę na talerz, dodajemy nasze
Ratatouille i gotowe!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz