sobota, 11 czerwca 2016

Ratatouille (ratatuj)

Ratatouille (ratatuj) jest to jarska potrawa pochodzenia francuskiego. Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. Świetnie smakuje na ciepło, jak i w formie przekąski na zimno. Danie jest lekkie, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na lato. Świetnie smakuje z kaszą jaglaną, kaszą kuskus lub chrupiącą grzanką.



Składniki (4 porcje):

- 2 średniej wielkości cukinie
- 1 duża czerwona papryka

- 2 czerwone cebule
- puszka kukurydzy
- 3 ząbki czosnku
- 3 pomidory (najlepiej malinowe)
- sól, pieprz, ostra/słodka papryka
- sos sojowy
- oliwa do smażenia
Dodatek: kasza kuskus.

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Siekamy w  kostkę i układamy w osobnych naczyniach: cebulę, paprykę, pomidory. Cukinię kroimy na talarki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej cebulę i czosnek (aż się lekko zeszkli). Następnie dodajemy paprykę, pomidory, po chwili wrzucamy cukinię i odcedzoną kukurydzę. Przyprawiamy solą, pieprzem ostrą papryką (lub słodką, jeżeli nie lubimy ostrych potraw) i wlewamy około 2 łyżek sosu sojowego.
Całość podsmażamy mieszając od czasu do czasu, aż do momentu kiedy cukinia zrobi się miękka.
Kaszę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy ją gorącym bulionem (proporcje 1:1, szklanka kaszy: szklanka bulionu). Po kilku minutach kasza jest gotowa do spożycia. Wykładamy kaszę na talerz, dodajemy nasze Ratatouille i gotowe!
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz