sobota, 25 lutego 2017

Stir fry - kurczak z warzywami

Dzień w którym do mojej kuchni na stałe wprowadził się wok zdecydowanie urozmaicił moje gotowanie. Tym, którzy jeszcze nie spróbowali gotowania w woku polecam. Metoda stir fry, czyli szybkie smażenie w wysokiej temperaturze ma dwie podstawowe zalety: szybko i aromatycznie.
Dzisiaj przygotowałam kurczaka z warzywami. Dania z woka świetnie sprawdzają się też jako lunchbox do pracy.



Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- brokuł
- 10 średnich pieczarek
- 1 por
- 4 ząbki czosnku
- centymetrowy kawałek świeżego imbiru
- mała papryczka chilli
- duża czerwona papryka
- makaron ryżowy/sojowy
- olej kokosowy
- sól, pieprz
Sos:
- 1/2 szklanki bulionu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu worcester (opcjonalnie)

Przygotowując dania w woku musimy pamiętać o tym, żeby smażąc wszystkie składniki bardzo często mieszać, aby nam się nic nie przypaliło.

Kurczaka myjemy i oczyszczamy. Następnie kroimy go w kostkę lub paski, doprawiamy solą i pieprzem. Brokuła myjemy i dzielimy na tzw. różyczki. Papryczkę chilli, czosnek i imbir drobno siekamy. Pieczarki oraz por kroimy w talarki, paprykę w kostkę. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu.
W woku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy kurczaka. Po kilku minutach przekładamy kurczaka do miski i do woka wrzucamy wszystkie warzywa i smażymy chwilę. Dodajemy kurczaka i wlewamy przygotowany sos. Po 3 minutach do woka wrzucamy makaron i mieszamy.
Gotowe, smacznego:)!


2 komentarze:

  1. Wszystko spoko, tylko dlaczego MAŁA papryczka chilli ??!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń