środa, 22 lutego 2017

Stir fry - kurczak w sosie słodko-ostrym z makaronem ramen

Stir fry jest to metoda przygotowywania dań charakterystyczna dla kuchni dalekowschodnich. Polega na przyrządzaniu potraw w krótkim czasie w wysokiej temperaturze. W przygotowaniu takiej potrawy najlepiej sprawdzi się wok.



Składniki:
- filety z kurczaka (2 sztuki)
- czerwona cebula (1 duża lub 2 małe)
- 4 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- orzechy nerkowca
- por
- makaron ramen (może być też ryżowy, sojowy)
- sos sojowy ciemny  (3 łyżki)
- sos słodko-ostry TaoTao (3 łyżki)
- sól, pieprz

Filety z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błon, kroimy w male kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem. Drobno siekamy: czerwoną cebulę, czosnek, papryczkę chilli, orzechy nerkowca oraz por.
W woku (jeżeli nie mamy możemy użyć patelnię) podsmażamy kurczaka, po chwili dodajemy wszystkie posiekane dodatki. Smażymy kilka minut. W tym czasie przygotowujemy makaron, zgodnie z opisem na opakowaniu. Do woka dodajemy sos sojowy oraz sos TaoTao. Smażymy około 3 minuty, następnie dodajemy makaron i chwilę wszystko razem podsmażamy.
Gotowe! Smacznego :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz