niedziela, 6 sierpnia 2017

Lekka sałatka z pieczonym łososiem i awokado.

Lato to najlepszy czas na to, żeby popracować nad swoją dietą. Masz ochotę na lekki posiłek? Ta sałatka jest idealna na lekki obiad czy kolację.




Składniki 2 (porcje):
- filet z łososia
- koperek
- pęczek rzodkiewek
- awokado
- cytryna (1/2)
- rukola
- sól, pieprz

Składniki na dressing:
- cytryna (1/2)
- musztarda francuska
- łyżeczka miodu
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz

Łososia delikatnie nacinamy i nacieramy koperkiem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Łososia zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 20-25 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia odwijamy folię, żeby ryba delikatnie się zarumieniła. Należy uważać, żeby łosoś nie był za długo w piekarniku, bo zrobi się suchy.
Sałatę myjemy i odstawiamy do wysuszenia. Rzodkiewki i awokado kroimy w plasterki. Liście rukoli układamy na talerzu, wrzucamy na nią rzodkiewkę i awokado. Wszystkie składniki dressingu mieszamy ze sobą (najlepiej użyć do tego mały słoiczek) i polewamy nim sałatę. Lekko ostudzonego łososia układamy na warzywach.
Gotowe! Smacznego :)!

4 komentarze: