niedziela, 27 sierpnia 2017

Szakszuka z chorizo


Szakszuka, brzmi dziwnie i skomplikowanie, tymczasem jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Idealna propozycja na pożywne śniadanie czy kolację (np. po treningu). Zakochałam się w niej od pierwszego kęsa. Jej zaletą jest też to, że za każdym razem może być inna w zależności od tego na jakie składniki mamy ochotę. Poniżej przepis na pomidorową, delikatnie pikantną szakszukę. 
 
 
 
Składniki (2 porcje):
- 2 pomidory malinowe
- 70 g chorizo
- ½ cebuli
- ząbek czosnku
- 4 jajka
- szczypiorek
- natka pietruszki
- sól, pieprz, ostra papryka
 
Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni, dodajemy wyciśnięty czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Po kilku minutach ściągamy nasze składniki z patelni i przekładamy do miseczki. Na patelnię trafia chorizo, smażymy tak długo, aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy nasze pomidory z cebulą i czosnkiem. Mieszamy i chwilkę smażymy. Następnie warzywa z chorizo układamy na patelni tak, żeby zrobić miejsce na 4 jajka. Wbijamy jajka w przygotowane miejsca, sypiemy je solą i pieprzem i przykrywamy patelnię pokrywką na około 4 minuty (do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne).
Kiedy jest gotowe, posypujemy posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
Smacznego:)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz