sobota, 27 czerwca 2015

Krem ziemniaczany

Trochę czasu minęło... Z różnych przyczyn opuściłam się w gotowaniu i zapomniałam o sobie i o blogu... Lecz czas sobie przypomnieć!:)

Sezon na młode ziemniaki rozpoczęty! Możemy je jeść w różnej postaci: ugotowane, upieczone, usmażone... Zawsze pyszne:)! Dziś przepis na szybką i delikatną w smaku zupę, czyli krem z młodych ziemniaków i pora.




Składniki: 
- około 0,5 kg ziemniaków 
- jeden duży por
- śmietana kremówka 
- boczek
- natka pietruszki
- sól, pieprz, ostra papryka
- bulion 0,7 l

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do gotującego się bulionu warzywnego. Boczek kroimy w paski i podsmażamy. Kiedy się zarumieni ściągamy go z patelni i wkładamy do miseczki. Kroimy por i podsmażamy na tłuszczu, który wytopił się z boczku, następnie wrzucamy go do zupy. Kiedy ziemniaki będą miękkie, zestawiamy garnek z palnika i blendujemy. Dodajemy pieprz i sól do smaku (możemy dodać też ostra paprykę), wlewamy śmietankę kremówkę. Na talerzu posypujemy boczkiem i pietruszką. Gotowe! Szybko?:)
Smacznego!!!:)

2 komentarze:

  1. Podoba mi sie. Moze warto podsunac mojemu synkowi? Jak myslisz, bedzie mu smakowalo?
    Jedna ze zwariowanych ciotek

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że Dominikowi posmakuje:)!!! Spróbuj! Jak nie, więcej dla Ciebie:)!

    OdpowiedzUsuń