wtorek, 6 października 2015

Kabaczek pieczony.

Macie tak czasami, że jednego dnia przychodzi ochota na kilka dań i nie wiecie na co się zdecydować? Ja właśnie tak miałam. Krążyłam pomiędzy gołąbkami, spaghetti a leczo. Stąd pomysł na pieczonego kabaczka w sosie bolońskim. 


Składniki:
- jeden duży kabaczek/cukinia (lub dwa mniejsze)
- pomidory w puszce
- 500 g mięsa mielonego (wybrałam z szynki)
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany
- mąka
- masło klarowane do smażenia
- sól, pieprz i zioła prowansalskie

Kabaczka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka w którym delikatnie go podduszamy. Mięso mielone smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, dodajemy czosnek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Po kilku minutach do mięsa dodajemy pomidory i smażymy razem około 3 minut. 
Do naczynia żaroodpornego wykładamy połowę kabaczka, zalewamy połową sosu, następnie układamy drugą warstwę kabaczka i sos. 

Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni. Pieczemy około 40 minut. Pod koniec pieczenia zagęszczamy nasz sos śmietaną z mąką. 
Danie możemy jeść bez dodatków. Ja podałam z kaszą jaglaną (może być każda inna kasza, ziemniaki czy pieczywo).

Smacznego :)!!!

5 komentarzy:

  1. Na pewno sprawdzę przepis. Właśnie jeden kabaczek leży i czeka na przygotowanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis bardzo prosty, a jak wiadomo wtedy jedzonko jest najlepsze! Na pewno sprawdzę to!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodałabym jeszcze pomidory suszone; ostatnio jestem ich fanką! Dodaję do .......wszystkiego! No, z wyjątkiem ciasta

    OdpowiedzUsuń
  4. Też ostatnio dodaję do wszystkiego... dlatego walczę ze sobą, żeby nie we wszystkim były;).
    Ale pomysł super!

    OdpowiedzUsuń