Składniki:
- jeden duży kabaczek/cukinia (lub dwa mniejsze)
- pomidory w puszce
- 500 g mięsa mielonego (wybrałam z szynki)
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany
- mąka
- masło klarowane do smażenia
- sól, pieprz i zioła prowansalskie
Kabaczka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka w którym delikatnie go podduszamy. Mięso mielone smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, dodajemy czosnek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Po kilku minutach do mięsa dodajemy pomidory i smażymy razem około 3 minut.
Do naczynia żaroodpornego wykładamy połowę kabaczka, zalewamy połową sosu, następnie układamy drugą warstwę kabaczka i sos.
Na pewno sprawdzę przepis. Właśnie jeden kabaczek leży i czeka na przygotowanie!
OdpowiedzUsuńSuper:)!!!! Smacznego;).
UsuńNapisz jak wyszło!
Przepis bardzo prosty, a jak wiadomo wtedy jedzonko jest najlepsze! Na pewno sprawdzę to!
OdpowiedzUsuńDodałabym jeszcze pomidory suszone; ostatnio jestem ich fanką! Dodaję do .......wszystkiego! No, z wyjątkiem ciasta
OdpowiedzUsuńTeż ostatnio dodaję do wszystkiego... dlatego walczę ze sobą, żeby nie we wszystkim były;).
OdpowiedzUsuńAle pomysł super!