sobota, 31 października 2015

Burak w parze z kozim serem

Lekka i szybka do zrobienia sałatka. Bardzo fajna na drugie śniadanie w domu czy też w pracy, a także na lekką kolację. Buraki możemy sami ugotować czy upiec w piekarniku, albo kupić już ugotowane (w Lidlu można dostać bez problemu na dziale warzywnym).
Buraki są bardzo zdrowe: wzmacniają nasz układ krwionośny, pomagają w walce z wirusami, łagodzą dolegliwości związane z menopauzą oraz mają właściwości przeciwnowotworowe. Aby zachować ich wszystkie właściwości najlepiej jest buraka upiec w piekarniku - obierając go ze skórki dopiero po upieczeniu.  
Ser kozi  natomiast posiada wszystkie ważne dla zdrowia składniki odżywcze. Zawiera dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Stanowi skarbnicę mikroelementów takich jak: wapń, potas, fosfor czy magnez.




Składniki:
- ser kozi
- rukola (pół opakowania)
- dwa małe upieczone/ugotowane buraki

Dressing do sałatki:
- musztarda francuska (1 łyżka)
- musztarda sarepska (1 łyżka)
- miód płynny (1 płaska łyżka)
- sok z cytryny (1 łyżka)
- oliwa z oliwek (1 łyżka)
- woda (1 łyżka)
- sól i pieprz

Rukolę myjemy i suszymy. Dodajemy do niej pokrojone w kostkę: buraki i kozi ser. W szklance mieszamy dokładnie wszystkie składniki potrzebne do przygotowania naszego dresingu. Dodajemy szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Smak sosu do sałatki musimy sobie sami wyważyć proporcjami składników - wedle własnych upodobań. Sałatkę zalewamy naszym dresingiem.
Gotowe!
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz