Lekka i szybka do zrobienia sałatka. Bardzo fajna na drugie śniadanie w domu czy też w pracy, a także na lekką kolację. Buraki możemy sami ugotować czy upiec w piekarniku, albo kupić już ugotowane (w Lidlu można dostać bez problemu na dziale warzywnym).
Buraki są bardzo zdrowe: wzmacniają nasz układ krwionośny, pomagają w walce z wirusami, łagodzą dolegliwości związane z menopauzą oraz mają właściwości przeciwnowotworowe.
Aby zachować ich wszystkie właściwości najlepiej jest buraka upiec w piekarniku - obierając go ze skórki dopiero po upieczeniu.
Ser kozi natomiast posiada wszystkie ważne dla zdrowia składniki odżywcze. Zawiera dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Stanowi skarbnicę mikroelementów takich jak: wapń, potas, fosfor czy magnez.
Składniki:
- ser kozi
- rukola (pół opakowania)
- dwa małe upieczone/ugotowane buraki
Dressing do sałatki:
- musztarda francuska (1 łyżka)
- musztarda sarepska (1 łyżka)
- miód płynny (1 płaska łyżka)
- sok z cytryny (1 łyżka)
- oliwa z oliwek (1 łyżka)
- woda (1 łyżka)
- sól i pieprz
Rukolę myjemy i suszymy. Dodajemy do niej pokrojone w kostkę: buraki i kozi ser. W szklance mieszamy dokładnie wszystkie składniki potrzebne do przygotowania naszego dresingu. Dodajemy szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Smak sosu do sałatki musimy sobie sami wyważyć proporcjami składników - wedle własnych upodobań. Sałatkę zalewamy naszym dresingiem.
Gotowe!
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz