niedziela, 27 grudnia 2015

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese jak sama nazwa wskazuje pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. Jednak  zaskoczeniem jest to, że mieszkańcy Bolonii wcale nie jedzą spaghetti bolognese. Tam makaron w sosie mięsno-warzywnym to zawsze Tagliatelle al ragù.
Cały sekret dobrego smaku tej potrawy jest w długim gotowaniu (przynajmniej 2 godziny). Wówczas smak wszystkich składników połączy się dając wspaniałe jednolite danie.





Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe lub mieszane)
- 2 puszki pomidorów
- dwie cebule
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- makaron spaghetti
- suszone oregano
- bazylia (najlepiej świeża)
- starty parmezan
- łyżeczka cukru
- łyżeczka masła klarowanego

Sos zaczynamy od podsmażenia drobno posiekanych warzyw (cebula, czosnek, marchewka, pietruszka)  na maśle klarowanym. Kiedy będą lekko zarumienione wrzucamy na patelnię mięso mielone. W momencie gdy całość zacznie brązowieć dodajemy zblendowane pomidory (z bazylią, oregano i cukrem). Dusimy przez co najmniej 2 godziny (możemy nawet do 4 godzin). Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Podajemy ze startym parmezanem i listkami świeżej bazylii.
Gotowe! Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz