Cały sekret dobrego smaku tej potrawy jest w długim gotowaniu (przynajmniej 2 godziny). Wówczas smak wszystkich składników połączy się dając wspaniałe jednolite danie.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe lub mieszane)
- 2 puszki pomidorów
- dwie cebule
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- makaron spaghetti
- suszone oregano
- bazylia (najlepiej świeża)
- starty parmezan
- łyżeczka cukru
- łyżeczka masła klarowanego
Sos zaczynamy od podsmażenia drobno posiekanych warzyw (cebula, czosnek, marchewka, pietruszka) na maśle klarowanym. Kiedy będą lekko zarumienione wrzucamy na patelnię mięso mielone. W momencie gdy całość zacznie brązowieć dodajemy zblendowane pomidory (z bazylią, oregano i cukrem). Dusimy przez co najmniej 2 godziny (możemy nawet do 4 godzin). Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Podajemy ze startym parmezanem i listkami świeżej bazylii.
Gotowe! Smacznego :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgN-ooLEX5uExQ8Y5CUsoa5BCvgnBp6S96WjUCjFBfHpnQ-788ZnPsvF0ldsJZ5ji4NMIzS7URO2aryKFYpt_7gYgnbk8ijz4ervXMH1T_Y-siZ2ER7-FDkjL1ZL1oMn-CMD9MIA2tBQT8/s320/12458583_1045159762173983_1150576131_o.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz