- makaron spaghetti
- opakowanie boczku w plastrach (ja wybrałam parzony)
- 200 g śmietanki 30%
- parmezan (około 5-6 łyżek startego parmezanu)
- kilka listków świeżej bazylii
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 2 żółtka
- mała cebula
Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy na małe kawałki i podsmażamy go na patelni. Kiedy będzie zarumieniony ściągamy go z patelni i wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulkę. Gdy cebula będzie lekko zeszklona wlewamy na patelnię połowę śmietany. Pozostałą część roztrzepujemy z żółtkami. Po około 3 minutach wlewamy na patelnię. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną bazylią i natką pietruszki. Dodajemy drobno starty parmezan. Po 5 minutach na patelnię wrzucamy odcedzony makaron. Całość smażymy kolejne 3 minuty.
Gotowe! Smacznego :)!
Podajemy posypując parmezanem i świeżą bazylią/natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz