niedziela, 9 października 2016

Jogurtowe ciasto bananowe.


Szukacie przepisu na szybkie i łatwe ciasto? Jest i ono. Pyszne ciasto bananowe.

Składniki:

- 2 jajka
- pół szklanki oleju (lub roztopionego, schłodzonego masła)
- 300g jogurtu naturalnego
- cukier wanilinowy
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 g mąki
- 2 średnie banany
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (ja dodałam czekoladę gorzką z dodatkiem pomarańczy)

Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180 stopni (termoobieg). Wszystkie suche produkty mieszamy w misce. Wszystkie mokre produkty mieszamy w drugiej misce. Ważne jest to, żeby składki były w tej samej temperaturze. Następnie delikatnie mieszamy suche produkty z mokrymi (łyżką). Banana siekamy na desce i rozgniatamy widelcem, czekoladę drobno siekamy. Dodajemy do naszej masy i ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy na blaszkę (używam blaszki keksowej lub tortownicy o średnicy 22 cm).
Całość pieczemy około 45 min lub do „suchego patyczka”.
Gotowe, smacznego :)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz