niedziela, 9 października 2016

Kurczak ze szpinakiem pieczony w rękawie.


Lubicie mięso pieczone w rękawie? Ja bardzo. Dzisiaj przepis na pysznego kurczaka pieczonego w rękawie. Doskonale smakuje zaraz po przygotowaniu, a także następnego dnia na lunch w pracy. Przy tym jest szybki i łatwy w przygotowaniu.


 
Składniki: 
- 4 piersi z kurczaka
- opakowanie szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- mała cebula
- parmezan (3 łyżki startego)
- ryż
- gałka muszkatołowa
- pół szklanki białego wina
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz
Marynata:
- sos sojowy (3 łyżki)
- woda (3 łyżki)
- oliwa z oliwek (3 sztuki)
- ostra papryka
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie

Dodatkowo: rękaw do pieczenia.

 
 
 

Filety z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Robimy kieszonkę i nacieramy całość przygotowaną wcześniej marynatą (wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy ze sobą).
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej rzepakowy. Smażymy tak długo, aż delikatnie się zeszkli. Dodajemy szpinak. Smażymy go około 15 minut. W trakcie dodajemy gałkę muszkatołową, posiekany czosnek, sól i pieprz.
Kurczaka faszerujemy lekko przestudzonym farszem szpinakowym i posypujemy startym parmezanem. Wkładamy do rękawa, zalewamy białym winem i pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie gotujemy ryż.
Do tego dania świetnie smakuje sałatka grecką.
Gotowe! Smacznego :)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz