Smak dzieciństwa. Pyszne, idealne na obiad czy też na podwieczorek. Moja mama często robiła je jako drugie danie po zupie :). Uwielbiam do dzisiaj.
Składki:
- małe opakowanie kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
- jedno duże, kwaśne jabłko
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 2 jajka
- cukier puder (do posypania)
- masło klarowane
- 3 płaskie łyżki mąki
Jajko roztrzepujemy w misce. Dodajemy śmietanę, mąkę, cukier brązowy oraz pokrojone w cienkie plastry jabłko. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Z przygotowanego ciasta wlewamy małe, płaskie placki z jabłkami. Smażymy około 3 minuty z każdej strony.
Ciepłe placki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
To także smak dzieciństwa moich dzieci. Robiłam im, też na drugie, po zupie (kto dzisiaj jada dwudaniowe obiady?). Przejęłam od teściowej, bo mama chyba takich nie robiła. :)
OdpowiedzUsuńCiesze się ;). Dwudaniowe... ja jem;).
OdpowiedzUsuń