niedziela, 2 października 2016

Racuszki z jabłkami.

Smak dzieciństwa. Pyszne, idealne na obiad czy też na podwieczorek. Moja mama często  robiła je jako drugie danie po zupie :). Uwielbiam do dzisiaj.



Składki:
- małe opakowanie kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
- jedno duże, kwaśne jabłko
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 2 jajka
- cukier puder (do posypania)
- masło klarowane
- 3 płaskie łyżki mąki




Jajko roztrzepujemy w misce. Dodajemy śmietanę, mąkę, cukier brązowy oraz pokrojone w cienkie plastry jabłko. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Z przygotowanego ciasta wlewamy małe, płaskie placki z jabłkami. Smażymy około 3 minuty z każdej strony.
Ciepłe placki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. To także smak dzieciństwa moich dzieci. Robiłam im, też na drugie, po zupie (kto dzisiaj jada dwudaniowe obiady?). Przejęłam od teściowej, bo mama chyba takich nie robiła. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciesze się ;). Dwudaniowe... ja jem;).

    OdpowiedzUsuń