środa, 2 listopada 2016

Aromatyczny krem z dyni.

Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały, a przy tym ma niewiele kalorii. Dynia może zapobiec nowotworom, jest dobra na nadciśnienie i choroby serca oraz wspomaga odchudzanie. Zastanawiacie się nad tym co można z dyni przygotować? Moim ulubionym daniem jest zupa krem. Poniżej przepis.
 
Składniki:
- dynia (jedna mała lub pół średniej wielkości dyni)
- dwa serki topione śmietankowe (w "w kiełbasce" łatwiej się rozpuszcają)
- kurkuma
- kardamon
- kminek
- imbir (przyprawa)
- ostra papryka
- masło klarowane
- bulion warzywny (około 1,2 - 1,5 l)
- pestki dyni (prażone)

Dynię obieramy i kroimy w dużą kostkę. Na dnie garnka rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy dynię, podsmażamy ją/dusimy 10-15 minut. Wlewamy bulion. Gotujemy około 30 minut na małym ogniu. Po upływie tego czasu całość blendujemy. Dodajemy serki topione i przyprawy. Przyprawy na początku możemy dać po łyżeczce, później doprawiamy do smaku. Gotujemy kilka minut. Krem podajemy z prażonymi pestkami dyni.
Gotowe! Smacznego :)!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz