Jesień to czas, w którym na naszych stołach królować powinna cukinia czy też kabaczek. No właśnie, czy zastanawialiście się nad tym czy jest to jedno i to samo? Zapewne jak rzucicie to zagadnienie na forum wśród swoich znajomych, rodziny dostaniecie różne odpowiedzi. Dla mnie był to odwieczny dylemat. Poznałam odpowiedź, która dla mnie była zaskoczeniem. Mianowicie, jest to jedno warzywo. Skąd inne nazewnictwo? Otóż cukinia to młody kabaczek, młode warzywo, które możemy zjeść w całości (bez obierania, bo skóra jest delikatna i bez wykrawania miąższu i nasion, bo ich jeszcze nie ma), natomiast kabaczek jest to starsza cukinia, która ma grubą skórę i miąższ z nasionami.
Cukinia jest niskokalorycznym warzywem. W 100 g zawiera jedynie 16 kcal. Jednak nie przeszkadza to w tym, żeby była bardzo zdrowa. Jest źródłem witamin
z grupy B (kwasu foliowego, B1, B2, B5, B6), A i K, składników
mineralnych: cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu oraz
bardzo bogatym źródłem witaminy C. Dzięki czemu: wspomaga układ nerwowy, wzmacnia układ odpornościowy, redukuje objawy i następstwa stresu, wspomaga wzrok, wzmacnia krzepliwość krwi, pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.
Składniki:
- duża cukinia
- kilkanaście listków bazylii
- jogurt naturalny (3 łyżki)
- cebula
- 300-400 ml bulionu warzywnego(ilość bulionu jest zależna od wielkości cukinii)
- ser cheddar (do posypania)
- sól, pieprz i ostra papryka
- 1 ziemniak (opcjonalnie)
- masło klarowane do smażenia
Cukinię myjemy i kroimy w talarki, cebulę siekamy. Oba warzywa dusimy w garnku na maśle klarowanym kilka minut, dodajemy ziemniaka. Zalewamy bulionem i gotujemy 15-20 minut. wrzucamy listki bazylii i całość blendujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodajemy jogurt naturalny. Nasza zupa jest gotowa. Na talerzu posypujemy startym serem cheddar.
Smacznego :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz