sobota, 23 stycznia 2016

Gnocchi z sosem pomidorowo śmietanowym

Gnocchi to włoskie kluseczki. Przypominają nasze kopytka. Przyrządzane są na bazie ziemniaków i mąki, z których formuje się kluseczki na jeden kęs. Bardzo popularne we Włoszech. Często podawane z różnego rodzaju sosami bądź też jako dodatek do mięs.


Składniki: 
- 2 cebule
- kilka listków świeżej bazylii
- 3 duże pomidory
- ser cheddar
- opakowanie gnocchi (zawsze dostępne w sklepach sieci Piotr i Paweł)
- 3 ząbki czosnku
- śmietana kremówka 30%  (400 ml)
- boczek wędzony w plastrach (może być, nie musi)
- kilka kropel sosu sojowego
- sól, pieprz i ostra papryka




Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy tłuszcz się wytopi, a boczek będzie już zarumieniony zdejmujemy go z patelni i wrzucamy drobno posiekaną cebulkę. Gdy będzie już zeszklona dodajemy posiekany czosnek, pokrojone pomidory i listki bazylii. Całość podsmażamy kilka minut i przekładamy do garnka. Dodajemy śmietanę, sos sojowy i blendujemy. Sos doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i zostawiamy na palniku na małym ogniu (przez około 40 minut).
Gnocchi gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Kiedy będą już gotowe mieszamy je na patelni z sosem pomidorowym, dodajemy boczek i starty ser cheddar (część startego sera pozostawiamy do posypania już na talerzu). Podajemy z listkami świeżej bazylii.
Gotowe!! Smacznego ;)



1 komentarz:

  1. Jadłam gnocchi we Włoszech. Żadne kupione w Polskich sklepach tego rodzaju kluseczki nie miały tego smaku. Tamte po prostu rozpływały się w ustach. Podobno to sprawa specjalnej mąki.

    Ula

    OdpowiedzUsuń