niedziela, 24 stycznia 2016

Schabowy

Tradycyjny schabowy mógłby gościć na moim stole przynajmniej raz w tygodniu. Prosty, tani i bardzo smaczny obiad. Dla mnie każdy dzień jest dobry na schabowego.


 

Składniki (2 porcje):
- dwa plastry schabu
- jedno jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz, słodka papryka
- masło klarowane do smażenia

Schab rozbijamy tłuczkiem (ja zawsze wkładam schab do woreczka foliowego i wtedy dopiero rozbijam, po to, żeby kawałki mięsa nie fruwały po całej kuchni). Przyprawiamy go solą i pieprzem. W głębokim talerzu rozbijamy jajko i roztrzepujemy je, dodajemy paprykę. Do drugiego talerzyka wysypujemy bułkę tartą. Mięso obtaczamy najpierw w jajku, później w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym około 2-3 minuty z każdej strony.


Świetnym dodatkiem do schabowego są ziemniaki (mogą być puree) i mizeria.

Gotowe, smacznego ;)!

1 komentarz: