Tradycyjny schabowy mógłby gościć na moim stole przynajmniej raz w tygodniu. Prosty, tani i bardzo smaczny obiad. Dla mnie każdy dzień jest dobry na schabowego.
Składniki (2 porcje):
- dwa plastry schabu
- jedno jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz, słodka papryka
- masło klarowane do smażenia
Schab rozbijamy tłuczkiem (ja zawsze wkładam schab do woreczka foliowego i wtedy dopiero rozbijam, po to, żeby kawałki mięsa nie fruwały po całej kuchni). Przyprawiamy go solą i pieprzem. W głębokim talerzu rozbijamy jajko i roztrzepujemy je, dodajemy paprykę. Do drugiego talerzyka wysypujemy bułkę tartą. Mięso obtaczamy najpierw w jajku, później w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym około 2-3 minuty z każdej strony.
Świetnym dodatkiem do schabowego są ziemniaki (mogą być puree) i mizeria.
Gotowe, smacznego ;)!
ja jeszcze mąki używam :)
OdpowiedzUsuń