sobota, 23 stycznia 2016

Schab duszony w sosie własnym.

Mięso... dieta bez mięsa to nie dla mnie. Dziś przepis na schab duszony w sosie własnym. Świetnie smakuje z pyzami i modrą kapustą (przepis na modrą kapustę znajdziecie na blogu w zakładce "dodatki"). 



Składniki (4 porcje):
- 1 kg schabu w plastrach
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie (1 sztuka)
- 500 ml bulionu warzywnego
- śmietana kremówka (do zabielenia sosu)
- mąka (do zagęszczenia sosu)
- sól, pieprz
- masło klarowane do smażenia

Schab myjemy i przyprawiamy solą i pieprzem. Patelnię rozgrzewamy, rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy nasz schab. Smażymy tak długo, aż będzie zarumieniony z obu stron. Podczas smażenia na patelnię dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. 
Kiedy schab będzie podsmażony zalewamy mięso bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy przez około 2 godziny na małym ogniu. Od czasu do czasu przewracamy mięso. Gdy mięso będzie miękkie zabielamy i zagęszczamy mąką i śmietaną. 
Gotowe, smacznego :)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz