Jedliście kiedyś jarmuż? Jeżeli nie to koniecznie musicie to zmienić. Sezon na jarmuż rozpoczyna się jesienią i trwa do końca zimy. Nie miałam pojęcia, że jest tak smaczny i ma tak dużo wartości odżywczych. Liście jarmużu są skarbnicą białka, błonnika, witaminy C i K, a także soli mineralnych zwłaszcza wapnia i potasu oraz sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. Jarmuż ma właściwości antynowotworowe, wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego oraz chroni przed wrzodami.
liście
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html
barwne
liście jarmużu (w różnych odcieniach zieleni, fioletowozielone i
fioletowobrązowe) są skarbnicą białka, błonnika, witamin - przede
wszystkim C i K, a także soli mineralnych - zwłaszcza wapnia i potasu,
oraz sulforafanu - silnego przeciwutleniacza.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html
barwne
liście jarmużu (w różnych odcieniach zieleni, fioletowozielone i
fioletowobrązowe) są skarbnicą białka, błonnika, witamin - przede
wszystkim C i K, a także soli mineralnych - zwłaszcza wapnia i potasu,
oraz sulforafanu - silnego przeciwutleniacza.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html
są
skarbnicą białka, błonnika, witamin - przede wszystkim C i K, a także
soli mineralnych - zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu - silnego
przeciwutleniacza.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html
są
skarbnicą białka, błonnika, witamin - przede wszystkim C i K, a także
soli mineralnych - zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu - silnego
przeciwutleniacza.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html
są
skarbnicą białka, błonnika, witamin - przede wszystkim C i K, a także
soli mineralnych - zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu - silnego
przeciwutleniacza.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html
są
skarbnicą białka, błonnika, witamin - przede wszystkim C i K, a także
soli mineralnych - zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu - silnego
przeciwutleniacza.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html
Składniki:
- jarmuż (w Biedronce jest prawie zawsze dostępny)
- czosnek
- cebula
- cukinia
- cieciorka (1 puszka)
- 1 i 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- curry
- chili
- czerwona papryka
- pomidory w puszce
- pół szklanki czerwonej soczewicy (wcześniej ugotowanej)
- bulion warzywny (około 0,7 litra)
Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę warzywa: cukinię, cebulę, paprykę. Po około 5 minutach dodajemy pomidory i posiekany czosnek. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy do niego podsmażone warzywa, soczewicę i ciecierzycę. Całość doprawiamy curry, kminkiem i chili. Gotujemy około godziny. Jarmuż pokrojony na mniejsze kawałki dodajemy do garnka pod koniec gotowania lub dodajemy go na talerz przed podaniem.
Gotowe! Smacznego ;)!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz