niedziela, 3 lipca 2016

Kurczak Kung Pao.

Kurczak Kung Pao... a może Kung-Fu? ;) Ci, co już wypróbowali wiedzą dlaczego - powala na łopatki. Smak, który uzależnia... nie będę opisywać. Trzeba spróbować;).
Przepis jakich wiele, czyli szybki, łatwy i przyjemny.




 Składniki (4 porcje):

- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- świeży imbir (około 2 cm)
- 3 ząbki czosnku
- czerwona papryka
- papryczka chili
- duża cebula
- orzechy nerkowca (około 20 sztuk)
- olej kokosowy (4 łyżki)
- sos ostrygowy (2 łyżki)
- sos sojowy (1,5 łyżki)
- olej sezamowy (1 łyżka)
- cukier brązowy (2 łyżeczki)
- ¾ szklanki wody
- sól, pieprz

Dodatek: makaron sojowy lub makaron ryżowy.

Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę. Solimy, pieprzymy i opruszamy mąką ziemniaczaną. Na patelni (jeżeli mamy możemy użyć wok) rozgrzewamy dwie łyżki oleju kokosowego i podsmażamy kurczaka. Kiedy kurczak lekko się już podsmaży zdejmujemy go z patelni. Na kolejnych 2 łyżkach oleju kokosowego podsmażamy drobno posiekany: imbir, papryczkę chili, czosnek oraz cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i posiekane orzechy. Po 3 minutach dodajemy kurczaka.

Po podsmażeniu całości w szklance mieszamy: ¾ szklanki wody, sos ostrygowy, olej sezamowy, sos sojowy, cukier i wlewamy na patelnię. Od czasu do czasu mieszamy. Po chwili sos zgęstnieje.
W tym czasie przygotowujemy makaron (zgodnie z przepisem na opakowaniu).
Kiedy makaron będzie gotowy możemy nałożyć danie na talerz.
Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz