Jedliście pieczoną pietruszkę czy seler? Nie? Koniecznie musicie spróbować:).
Składniki:
- 3 udka z kurczaka (lub 6 pałek)
- 3 średnie marchewki
- 3 średnie pietruszki
- 1 mały seler
- 4-5 ziemniaków
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- natka pietruszki
- 3 łyżki oliwy do marynaty
- sól, pieprz
- 2-3 ząbki czosnku
- majeranek (suszony)
Zacznijmy od przygotowania marynaty. Oliwę wlewamy do miseczki i wrzucamy do niej około pół łyżeczki soli, pieprzu, posiekaną natkę pietruszki, posiekany czosnek oraz płaską łyżeczkę majeranku. Mięso myjemy i nacieramy naszą marynatą.
Pieczemy około 60 min. Co kilkanaście minut przekładamy warzywa i obracamy kurczaka, żeby wszystko upiekło się równomiernie.
Kiedy warzywa są miękkie, możemy jeść.
Gotowe, smacznego ;)!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz