niedziela, 8 listopada 2015

Kurczę pieczone z warzywami.

Bardzo lubię dania jednonaczyniowe. Jednym z powodów jest to, że nie mamy dużo naczyń do mycia. Kolejny przepis bardzo łatwy i szybki do przygotowania, a przy tym jaki smaczny...
Jedliście pieczoną pietruszkę czy seler? Nie? Koniecznie musicie spróbować:).



Składniki:
- 3 udka z kurczaka (lub 6 pałek)
- 3 średnie marchewki
- 3 średnie pietruszki
- 1 mały seler
- 4-5 ziemniaków
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- natka pietruszki
- 3 łyżki oliwy do marynaty
- sól, pieprz
- 2-3 ząbki czosnku
- majeranek (suszony)

Zacznijmy od przygotowania marynaty. Oliwę wlewamy do miseczki i wrzucamy do niej około pół łyżeczki soli, pieprzu, posiekaną natkę pietruszki, posiekany czosnek oraz płaską łyżeczkę majeranku. Mięso myjemy i  nacieramy naszą marynatą.
Warzywa obieramy i kroimy w słupki, ziemniaki w kostkę lub talarki, cebulę w duże cząstki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy. Przez pierwsze 30 minut pieczemy w naczyniu przykrytym folią aluminiową, później pieczemy bez folii.
Pieczemy około 60 min. Co kilkanaście minut przekładamy warzywa i obracamy kurczaka, żeby wszystko upiekło się równomiernie.
Kiedy warzywa są miękkie, możemy jeść.
Gotowe, smacznego ;)!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz