wtorek, 3 listopada 2015

Makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i czerwoną papryką.

Dziś przepis z serii tych, które lubię najbardziej, czyli danie szybkie do zrobienia i pyszne. A więc dla wszystkich tych, którzy: nie mają czasu na gotowanie, bądź też nie lubią dużo czasu spędzać w kuchni. Nigdy nie wierzyłam w przepisy, w których było napisane "czas przygotowania 30 minut". Uważałam, że to bzdura, bo wszystkie czynności, które trzeba wykonać zajmują minimum godzinę. A jednak... 



Składniki (2-3 porcje)
- małe opakowanie sera mascarpone (250 g - np. Piątnica)
- suszone pomidory (około 8-10 sztuk)
- makaron kokardki
- jedna duża pierś z kurczaka
- czerwona papryka
- sól, pieprz i zioła prowansalskie 

Paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Do smażenia używamy oliwę z suszonych pomidorów. Kiedy papryka lekko się zarumieni wyciągamy ją i wrzucamy na patelnię pokrojonego w kostkę kurczaka, którego przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. W międzyczasie gotujemy makaron (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Na patelnię dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Po około 5 minutach wrzucamy paprykę i dodajemy ser mascarpone. Pozostawiamy na patelni na 3-4 minuty, dodajemy makaron i mieszamy wszystko ze sobą.
Gotowe!
Smacznego ;)!

1 komentarz:

  1. Bardzo dobry ten makaron, zrobiłam dzisiaj na obiad, zostało jeszcze na jutro! Pychotka!

    OdpowiedzUsuń