niedziela, 1 listopada 2015

Muffinki bananowo - czekoladowe

Desery, ciasta... nie jest to moja mocna strona. Dlatego zaczynam od tych najprostszych;). Dziś przepis na muffinki bananowo - czekoladowe.
Robiąc muffinki musimy pamiętać o dwóch bardzo ważnych zasadach. A mianowicie, wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej oraz o tym, żeby wszystkie produkty wymieszać ze sobą bardzo delikatnie. Grudkami absolutnie nie należy się przejmować. Do pieczenia wybieramy dojrzałe banany.


  Składniki (12 muffinów):
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- dwa banany
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka sody
-  tabliczka gorzkiej czekolady
- cukier waniliowy
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru


















Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, sodę, cukier waniliowy oraz posiekaną czekoladę. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajko i dodajemy do niego masło, jogurt i rozgniecionego banana. Płynne składniki przelewamy do naczynia z mąką i delikatnie mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Przekładamy do naczynia na muffinki i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gotowe, smacznego ;)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz