niedziela, 7 grudnia 2014

Lekki mus czekoladowy.




Desery nie są moją mocną stroną. Pewnie dlatego, że bardzo rzadko je jadam. Jednak zostałam poproszona o zamieszczanie przepisów także na desery i uznałam, że jest to wyzwanie, które chętnie podejmę :). 

Składniki (2 porcje):
- 3 jajka
- pół tabliczki czekolady deserowego
- pół tabliczki czekolady mlecznej
- śmietana kremówka (200 ml)
- maliny
- 2 łyżeczki cukru

Jajka sparzamy wrzątkiem. Oddzielamy białko od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Białka ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy do ubitej piany żółtka, delikatnie mieszamy mikserem (na małych obrotach), dodajemy lekko przestudzoną czekoladę i mieszamy. Masę przelewamy do naczynia, przykrywamy folia spożywczą (żeby deser nie pochłaniał zapachów z lodówki) i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Po godzinie ubijamy śmietanę i układamy ją na naszym musie. Posypujemy malinami. Gotowe!
Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. Niebo w gębie. dawno nie jadłam czegoś takiego, delikatny, rozpływający się w ustach. Rozkosz po prostu;-)))

    OdpowiedzUsuń