niedziela, 7 grudnia 2014

Pappardele ze szpinakiem i posypką z wędzonego boczku.



Jeżeli szukacie przepisu na szybki obiad... Jest i on :)!

Składniki: 
- opakowanie szpinaku
- 1 cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- boczek wędzony w plastrach
- śmietana kremówka (200 ml)
- parmezan 
- opakowanie makaronu pappardelle
- przyprawy: sól, pieprz
- klarowane masło

Szpinak przeważnie kupuję mrożony i rozdrobniony, ale może być też w liściach.

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy delikatnie się zeszkli dokładamy szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy około 10-15 minut na małym ogniu. Po tym czasie na patelnie wyciskamy czosnek. Dusimy kolejne 5 minut. Następnie ścieramy parmezan na drobnych oczkach i wysypujemy na patelnię, wlewamy śmietankę i smażymy kolejne 5 minut. W tym czasie gotujemy makaron i podsmażamy boczek. Gdy będzie już ugotowany, łączymy go na patelni ze szpinakiem.
Danie jest już gotowe. Makaron z sosem wykładamy na talerz i posypujemy boczkiem.
Smacznego!!! :)

1 komentarz: