niedziela, 14 grudnia 2014

Polędwiczka wieprzowa z pieczonymi ziemniaczkami i sosem jogurtowym z salsą pomidorowo-ogórkową.

Moim ulubionym daniem głównym jest takie, w którym jest mięso. Dzisiaj przygotowałam aromatyczną polędwiczkę wieprzową. 


Składniki (na 2 porcje):
- jedna polędwiczka wieprzowa
- cebula
- dwa pomidory
- pół ogórka zielonego
- 6 ziemniaków
- jogurt naturalny
- łyżka chrzanu (ze słoiczka)
- łyżka majonezu
- koperek
- oliwa z oliwek
- rozmaryn
- słodka papryka
- koperek 
- 8 ząbków czosnku
- ostra papryka
- kmin rzymski (cały)
- sól
- pieprz


Zacznijmy od przygotowania marynaty do mięsa. Do moździerza wlewamy 5 łyżek oliwy z oliwek i dodajemy do niej: 3 ząbki posiekanego czosnku, kmin rzymski, kilka ziaren pieprzu czarnego, ostrą paprykę. Ucieramy wszystko razem.
Polędwiczkę myjemy i dokładnie czyścimy z błonek oraz tłuszczu. Kroimy ją w cienkie paski, dodajemy łyżkę posiekanej drobno cebulki i mieszamy w misce z marynatą.
Ziemniaki obieramy i kroimy w cząstki, wrzucamy je do naczynia żaroodpornego, zalewamy je oliwa i przyprawiamy: słodką papryką, 2 ząbkami czosnku, pieprzem i rozmarynem. Ziemniaki dokładnie mieszamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 50 minut.
Teraz możemy zabrać się za przygotowanie sosu jogurtowego. Do miski wlewamy jogurt naturalny (400 ml) i dodajemy: 3 ząbki czosnku, łyżkę chrzanu, dużą łyżkę majonezu, koperek (1/4 pęczka) i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wstawiamy do lodówki, żeby go schłodzić.
Kiedy sos mamy gotowy możemy się zabrać za przygotowanie salsy. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Obieramy ogórka i kroimy warzywa w drobną kostkę. Siekamy cebulkę i dodajemy do miski. Przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki. 
Około 10 minut przed wyciągnięciem ziemniaków z piekarnika rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Kiedy patelnia będzie mocno rozgrzana wrzucamy na nią nasze mięso i smażymy na dużym ogniu naszą polędwiczkę (około 8 minut). 
Ziemniaki wyciągamy z piekarnika i wraz z reszta składników układamy je na talerzu. Gotowe! Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz