sobota, 13 grudnia 2014

Zupa Tom Kha

Zupa Tom Kha jest idealna na jesienne i zimowe wieczory. Potrafi wspaniałe rozgrzać. Kuchnia tajska nie jest mi dobrze znana, ale ten przepis sprawił, że chce poznać ją bliżej. Nic bez ludzi! Ogromne dzięki dla Ani Chodor, która mnie do tajskiej kuchni przekonała:).

Składniki:
- opakowanie pasty Pasta Tom Kha (polecam firmy Kanokwan)
- puszka mleka kokosowego
- dwie małe marchewki
- jedna czerwona papryka
- pieczarki (ok. 300 g)
- jedna duża pierś z kurczaka
- woda (około 400 ml)
- łyżka masła
- opakowanie makaronu ryżowego lub sojowego
- sól 
- pieprz

Marchewkę obieramy, paprykę myjemy i kroimy warzywa w cieńkie paski. Pieczarki obieramy, kroimy w talarki. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, czyścimy ze wszystkich błonek i kroimy na małe kawałki. W garnku rozgrzewamy masło, kiedy będzie już gorące wrzucamy do niego nasze warzywa i kurczaka. Smażymy wszystko około 5 minut, wlewamy mleczko kokosowe i wodę. Dodajemy naszą pastę i gotujemy zupę około 30 minut. Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Kiedy makaron będzie już gotowy do spożycia układamy go na talerzu/misce i nalewamy zupę.
Gotowe! Smacznego! :)


3 komentarze: