Składniki:
- duża pierś z kurczaka
- opakowanie szpinaku mrożonego
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 jajka
- ser gorgonzola
- ser brie
- parmezan
- sól i pieprz
- fasola Jaś (ciężar do pieczenia tarty)
- papier do pieczenia
Ciasto kruche:
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 250 g mąki
- 50 ml wody
Uwaga!
Jeżeli w sklepach jest dostępny świeży szpinak to oczywiście będzie on smaczniejszy.
Zaczniemy od przygotowania naszego ciasta. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy masło, zółtko i wlewamy wodę. Energicznie zagniatamy. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione, zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Czas oczekiwania na ciasto wykorzystamy na przygotowanie naszego "farszu". Cebulę szatkujemy i wrzucamy na patelnię. Kiedy się zeszkli dodajemy szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem. Po około 5 minutach dodajemy czosnek oraz pokrojaną w kostkę pierś z kurczaka. Gdy pierś z kurczaka będzie już usmażona, na patelnię wrzucamy pokrojony ser gorgonzola, brie i 3 łyżki parmezanu oraz wlewamy połowę śmietanki. Po delikatnym rozpuszczeniu się serów, patelnię zestawiamy z palnika.
Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na duży krążek i wykładamy na naszą tartownicę delikatnie wysmarowaną masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem i kładziemy na nie papier do pieczenia, wysypujemy fasolę, żeby obciążyć nasze ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 min. Po tym czasie ostrożnie wyciągamy papier do pieczenia wraz z fasola i pieczemy ciasto 5-7 minut, wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Pozostałą częś śmietany mieszamy z 2 jajkami i delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie łączymy ją ze szpinakiem i wlewamy masę na ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 min. Pod koniec pieczenia posypujemy tartę drobno startym parmezanem.
Gotowe, smacznego! :)
Miałam okazję próbować, palce lizać;-)))
OdpowiedzUsuń