sobota, 13 grudnia 2014

Ziemniaczki pieczone

Ziemniaki są zdecydowanie moim ulubionym dodatkiem do potraw mięsnych. Można je podawać na masę różnych sposobów. Dziś prezentuję Wam ziemniaczki pieczone w piekarniku z masłem czosnkowo-ziołowym. 


Składniki:
- 6 ziemniaków
- 1/3 kostki masła
- 4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- zmielona czerwona papryka

Do małego rondelka wkładamy masło i powoli je roztapiamy. Dodajemy drobno posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. 
Ziemniaki dokładnie myjemy i szorujemy pod wodą. Następnie układamy je na desce i odcinamy jeden z boków. Nacinamy ziemniaki, uważając żeby nie przeciąć ich na wylot. Przekładamy je do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Ostrożnie rozchylamy plasterki i wlewamy pomiędzy nie nasze masło. 
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni, ziemniaki pieczemy około 50 minut. 
Smacznego :)!

1 komentarz: