czwartek, 1 stycznia 2015

Ciasto kruche na tartę (słoną).

Tarta to super pomysł na obiad, kolację czy też zimną przekąskę. Jest smaczna i niezwykle prosta w przygotowaniu. Poniżej prosty przepis na przygotowanie ciasta kruchego, idealnego do tarty.



Składniki:
- 125 g masła 
- 1 żółtko
- 250 g mąki
- 50 ml wody

Dodatkowo: papier do pieczenia, fasola Jaś.

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy masło, zółtko i wlewamy wodę. Energicznie zagniatamy. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione, zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 min.

Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na duży krążek. Wykładamy na naszą tartownicę delikatnie wysmarowaną masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem i kładziemy na nie papier do pieczenia, wysypujemy fasolę, żeby obciążyć nasze ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 min. Po tym czasie ostrożnie wyciągamy papier do pieczenia wraz z fasola i pieczemy ciasto 5-7 minut, wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia. 
Gotowe, teraz możemy wykładać dowolne farsze :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz