niedziela, 25 stycznia 2015

Makaron z tuńczykiem i pomidorami.

Pomysły na proste i szybkie dania są bezcenne. Makaron z tuńczykiem i warzywami zrobimy w niespełna 30 min. Wszystkie produkty do przygotowania sosu są z puszki, więc zawsze możemy mieć w szafce składniki na tzw. czarną godzinę, niespodziewanych gości itd. Danie swietnie nadaje się do lunchboxów. Makaron odgrzewany w pracy następnego dnia smakuje równie dobrze.



Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- pomidory w puszce
- kukurydza w puszce
- puszka groszku zielonego
- makaron świderki/kokardki
- łyżka oliwy do smażenia
- parmezan 
- sól, pieprz

Tuńczyka podsmażamy 5 minut na patelni, dodajemy pomidory i smażymy kolejne 5 minut. Następnie wrzucamy groszek i kukurydzę, przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy w tym czasie wodę na makaron. Zawsze do wody dolewam łyżkę oliwy, wtedy makaron po odcedzeniu nie skleja się. Gotujemy makaron, odlewamy i wrzucamy na patelnię. Łączymy go z sosem i gotowe:). Jeżeli lubimy parmezan możemy przed podaniem danie posypać tym właśnie serem.
Prawda, że szybkie i proste? 
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz