piątek, 2 stycznia 2015

Zapiekana ziemniaczana z mięsem mielonym.

Smaczny i szybki do zrobienia posiłek, który spokojnie można przygotować dzień wcześniej. Zapiekanka odgrzewana następnego dnia np. w pracy smakuje równie dobrze:). Do tego jest bardzo smaczna i syta. Nadaje się na obiad, lunch czy też kolację.



Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 1 duża czerwona papryka
- 15-20 pieczarek
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 500 g mielonego mięsa (użyłam wieprzowo-wołowego)
- 500 ml śmietany 30%
- około 150-200 g sera żółtego
- sól, pieprz czarny i ziołowy, zioła prowansalskie
- masło klarowane/olej

Ziemniaki obieramy i wrzucamy do wrzątku, gotujemy je około 15-20 minut. W tym czasie pieczarki obieramy i kroimy w talarki, paprykę kroimy w kostkę. Warzywa smażymy na maśle klarowanym, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Kiedy będą już podsmażone ściągamy je z patelni. Na rozgrzaną patelnie wykładamy mięso mielone oraz poszatkowaną czerwoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażone mięso mieszamy z warzywami. Wlewamy śmietanę i dodajemy zioła prowansalskie, pieprz i sól.
Ugotowane ziemniaki kroimy w talarki i wykładamy pierwsza warstwę w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Następnie zalewamy ją farszem mięsnym, przekładamy ziemniakami i zalewamy pozostałym mięsem z warzywami.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopńi. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie na zapiekankę wysypujemy ser i pieczemy tak długo, aż ser się rozpuści i delikatnie przypiecze. 
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz