czwartek, 1 stycznia 2015

Modra kapusta na ciepło - smak tradycji.

Modra kapusta kojarzy mi się ze Świątecznym obiadem u Dziadków, kiedy to babcia przyrządzała pieczoną kaczkę z jabłkami. Tego smaku nigdy nie zapomnę i zawsze będzie dla mnie magiczny. Dziś mamy Nowy Rok i postanowiłam upiec kaczkę i przygotować do niej modrą kapustę.



Składniki:
- czerwona kapusta
- 1/2 cytryny
- 1/2 kostki masła
- 5 łyżek cukru
- szklanka wody
- 2 szczypty mąki
- pieprz i sól

Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka z wodą i przyprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Po około 1,5 h duszenia smakujemy i doprawiamy cytryna. Jeżeli kapusta jest już miękka to odlewamy wodę i dodajemy masło. Kiedy masło się rozpuści próbujemy kolejny raz i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy mąkę.

Modra kapusta jest najlepszym dodatkiem do dań, kiedy jest podawana na ciepło.

Smacznego :)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz