Ogromną zaletą jest to, że tak samo smaczna jest w dniu pieczenia jak i dnia następnego.
Przepis na ciasto kruche znajdziecie w zakładce "Tarty".
Składniki:
- jeden duży por
- 10 plastrów szynki
- 5 jajek
- 300 ml śmietanki 30%
- ser cheddar
- masło klarowane
Por kroimy w talarki, szynkę w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka mieszamy ze śmietanką i przyprawiamy solą, pieprzem oraz czerwona papryką. Do śmietany i jajek wsypujemy por z szynką. Następnie wylewamy naszą mieszankę na upieczone ciasto kruche. Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Kilka minut przed końcem pieczenia tartę posypujemy serem i czekamy aż lekko się rozpuści i lekko zarumieni.
Gotowe, smacznego!!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz